Gezonde leerlingen

presteren beter

Een basisschool in een dorp mag trots zijn op het dorpse karakter. Dat is de mening van Stieneke Ymker, directeur van De Branding. “Blijf bij wie je bent, dat vind ik heel belangrijk. We zijn hier letterlijk uit de klei getrokken en dus gaan we voor een gezonde school met een groen schoolplein.”

De Branding heeft het keurmerk ‘Gezonde School’ en is er trots op. “Spelen in het groen maakt dat je op een andere manier speelt. Je kunt niet iedere dag naar het bos, je kunt het bos wel naar je plein halen en ook een moestuin,” zo legt Stieneke uit.


Een plein vol spelaanleiding, dat was het idee. Dat is gelukt! Een podium op het plein, omdat De Branding dol is op presenteren.

"Buitenspelen prikkelt
de fantasie"

Genoeg plekken om je te verstoppen en om je tussen de lessen door te vermaken. tijdens de les gaan de leerlingen naar buiten. “In het buitenlokaal worden alle vakken gegeven: taal, rekenen, lezen en uiteraard natuur. Met elkaar ontdekken we wat er buiten allemaal mogelijk is. Buitenspelen is een must voor ieder kind. Het prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek. Gezonde leerlingen presteren beter.”

Moestuinmiddag

Iedere vrijdagmiddag gaan er kinderen de moestuin in. “Onder leiding van een moeder wieden ze onkruid en wordt er gesnoeid en afval opgeruimd. Zo leren de kinderen verschillende aspecten van het groeien van bloemen en groenten. Ook de ouders worden erbij betrokken. Zij helpen twee keer per jaar mee om het zwaardere werk in de tuin te doen.”

Aanspreken op talenten

Op De Branding willen de leerkrachten alle kinderen aanspreken op hun talenten. Talenten waarvan ze soms het bestaan niet weten. “Je kunt groene aanleg hebben, maar als je ouders niet tuinieren, kom je er niet achter. Nu zie ik enthousiaste leerlingen die komen vragen of ze bloemen mogen plukken voor in de klas en daar geniet ik van.”